Programma SmoeS Maart 1978 Chronicles

Het SmoeS programma met de bands Travo en Panic en de films Rollerboll, Kind van de Zon en Cantebury Tales en swingen met Pleur maar Neer.

[3d-flip-book mode=”fullscreen” id=”1241″][/3d-flip-book]

Panic
was een Amsterdamse punkband van het eerste uur. De band heette aanvankelijk Big Peter and the Garage en maakte rock-‘n-rollmuziek in de stijl van de jaren vijftig. In 1977 stapte de band over op punkmuziek. De band stond vooral bekend om de chaotische optredens en de wilde toeren van de lange zanger Peter ten Seldam (ook wel “Peter Penthouse” genoemd). In 1978 verscheen de lp “13”.

Op 4 juli 1978 speelde Panic op verzoek van Hilly Kristal in CBGB Club en op 6 juli 1978 in CBGB Theatre in New York. Piet van Dijk zegt in het boek Het Gejuich Was Massaal dat dit optreden op een presentatieavond was waar bands zich gratis voor konden inschrijven. De band bracht dit echter richting Nederlandse pers alsof ze waren uitgenodigd. Het optreden in CBGB Theatre werd opgenomen door het New Yorkse radiostation WPIX-FM en uitgezonden op 8 juli 1978, inclusief een door presentatrice (en muzikante) Jane Hamburger na het optreden afgenomen interview. Daarmee was Panic een van de eerste Nederlandse punkbands die in de Verenigde Staten speelden.

Begin 1979 viel de band min of meer uit elkaar, definitief na een optreden in Hedon te Zwolle op 17 februari 1979.

In 2012 besteedde het programma Andere Tijden in een aflevering Punk, van pret naar protest (NTR: VPRO, 8 april 2012) onder meer aandacht aan Panic als representant van de “pret”-kant van punk.

Doc met o.a. Panic (fragment op minuut 5:25)