John Elferink alias Magier Mantra 1932 – 2022
Zaterdag 19 februari 2022 was een zwarte dag voor Goochelvereniging Mysterium. Op die dag overleed ons geliefd clublid John Elferink. Hoewel John op diverse NMU congressen prijzen in de wacht wist te slepen, was hij geen conventionele goochelaar. Hij presenteerde zich het liefst in een andere gedaante zoals een tovenaar, in ontelbare verschijningsvormen.
Als opvallende Fantasie-tovenaar, als Oosterse Magiër op 1001-nacht-feesten, als Draken-magiër op Mystery-avonden, als Middeleeuwse Magister op griezelparties, als Gokker-valsspeler/zakkenroller op Westernparties, Mexicaanse of Romeinse feesten, als Aliën tijdens futuristische parties, als zwendelende Mafioso op mafia-parties, als “normale” standwerker of goochelaar op beurzen.
In de jaren 70 was Joke Daman 4 jaar lang de assistente van John. Na die jaren wist Joke genoeg om verder te gaan als Jomanda, de welbekende spirituele genezeres. John vond die move helemaal niks en verwonderde zich dat mensen zich zo makkelijk lieten begeesteren.
Bron: Nederlandse Magische Unie (NMU) zie website
Interlude
bron: KOPOP
Jack Beneker – Gitaar, Vocals
Johan Greeuw – Gitaar, Vocals
Tineke Greeuw – Vocals
Pieter Knorr – Vocals, Gitaar, Viool
Jack Beneker ( ex-Late Swallow, 1996 solo CD Far away near) en Johan Greeuw ( ex-Late Swallow ) speelden tijdens de tweede helft van de jaren zeventig in de Helderse popformatie Everyman. Johan en zijn vrouw Tineke zongen in die periode ook al geregeld samen en nadat Everyman uit elkaar ging, vormden Jack, Johan en Tineke gezamenlijk het trio Interlude.
Liedjesschrijver Jack componeerde in die tijd als veel folkachtige nummers, ondanks het feit dat Everyman niet echt een folkband was. Interlude bracht echter onmiskenbare folk-muziek en tijdens hun vele optredens werd er steeds om een LP gevraagd. De samenwerking van het trio zou daarom ook uitgroeien tot de produktie van twee bijzondere LP’s die beide werden opgenomen in de Helderse studio van Berto Mak. De eerste gelijknamige LP werd uitgebracht met een psychedelisch aandoende hoes , in een oplage van 1000 exemplaren, die allemaal met goudkleurige verf door de bandleden persoonlijk zijn ingekleurd! Daardoor, en ook omdat het muzikaal een bijzonder sterk album was van tere acoustische folk, een mengeling van eigen composities en enkele tradionals, werd er in de jaren tachtig en negentig wereldwijd door verzamelaars – omgerekend in euro’s – 75 to 150 euro voor een exemplaar neergeteld. De meeste vraag kwam uit Engeland en de USA waar de meeste platen zijn terechtgekomen. Hoewel de belangstelling nu wat minder is, blijft deze eerste Interlude LP een zeer gezocht collector’s item en werd in die hoedanigheid opgenomen in het boekje Private Dutch van Jean Jobses, dat in de jaren negentig verscheen met een overzicht van gezochte Nederlandse folk/psych/synth bands.
De tweede LP die een paar jaar later uitkwam, Dunkey castle, sprak iets minder tot de verbeelding maar blijft muzikaal zeker overeind, ook door hulpmusici als Hans Lakeman ( accordeon), Louis Heuvers (basgitaar), Pieter Knorr ( viool) en Pieter Klomp ( dwarsfluit ). Van deze produktie werden eveneens 1000 exemplaren geperst en in eigen beheer verkocht. Kort na het uitkomen van de tweede LP verliet Jack Beneker de groep en werd opgevolgd door Pieter Knorr ( ex- Slip Jig Steam Band, ook Grensgeval ) . In de jaren negentig werd er nog steeds opgetreden door het trio.