Programma SmoeS Maart 1980

Deze maand de band Tom Foolery, Swingen met Earthquake, Popgroep Sorry, en 3 Films en op 30 maart het NSOJ Volleybal toernooi.

[3d-flip-book mode=”fullscreen” id=”2234″][/3d-flip-book]


Marice Delmonte o.a. Slangenmens en Schilder

Maurice Delmonte
De geboren Haarlemmer was misschien niet zo bekend als hen, maar Maurice trad op met grote namen als Rudi Carell, Hans Kazan en Herman Kortekaas en was in de jaren zeventig een vaste gast in de populaire televisieshow Ren je Rot. 

Naast het goochelen en buikspreken deed Maurice nog veel meer. “Hij had een rolletje in TiTa Tovenaar en vestigde een wereldrecord in een glazen kistje”, vertelt Bart. Om dat wereldrecord op z’n naam te krijgen zat hij 24 uur lang opgevouwen in een glazen kubus van 51 centimeter hoog, 51 centimeter lang en 51 centimeter breed. “En dan nog lekker een schilderijtje erbij maken”, blikte Maurice later zelf terug op zijn act als slangenmens.

Op latere leeftijd maakte hij –  als ware hij een kunstzinnige geschiedschrijver – voornamelijk schilderijen van nieuwsgebeurtenissen. “Om te laten zien wat er in de wereld gebeurt, want het is niet allemaal lekkernij”, zei hij daarover in 2008 in het NH-programma Van Zuks Dus (zie video hieronder) over zijn latere voorliefde voor schilderijen die slecht nieuws uitbeelden. 

De Bijlmerramp, de verdwenen Britse Maddie McCann, de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn, de omgekomen cameraman Stan Storimans en de Turkish Airlines-vliegramp: het is slechts een kleine greep uit zijn oeuvre. Als een slachtoffer of nabestaande een van zijn schilderijen wilde hebben, stond hij die met liefde af. “Maar eerst worden ze allemaal geëxposeerd in De Olm.” (Olm Zwanenburg)